12 noiembrie 2012

Razboiul filmelor si serialelor online

Nu vreau sa incep polemici sau sa declansez o dezbatere privind razboiul din mediul online intre site-urile cu continut video si audio legal si cele cu continut ilegal. Insa vreau sa atrag atentia asupra faptului ca utilizatorul, sau consumatorul(clientul) nu poate fi influentat in nici un fel. Ce face PRO TV-ul ca sa isi apere traficul si banii produsi de voyo.ro, marca proprie unde difuzeaza
emisiuni inregistrate, filme si seriale e ceva total depasit si fara rost. Daca ne uitam mai atent pe voyo.ro observam ca ni se propune un cont gratuit timp de 7 zile in care avem restrictionat doar la anumite categorii, restul urmand sa fie disponibile dupa ce platim abonamentul lunar de 3 euro. Pentru ce sa platesc 3 euro ? Televiziune prin IP? Am asa ceva pe telefon, gratis. Pentru niste filme pe care le-am vazut acum mult timp si pentru care PRO TV a reusit de abia acum sa obtina licenta? Pentru emisiunile difuzate si rasdifuzate in reluare si in direct, pe care le-am vazut: Stirile Pro TV, Dansez pentru tine, Pariu cu viata, Romanii au talent, Happy Hour etc. ? Pentru seriale care nu mi se par deloc atractive sau populare ?
O incercare penibila a PRO TV-ului de a da o lovitura de imagine prin Voyo este contractul semnat cu RCS-RDS. Sper ca toata nebunia asta cu Voyo, afisat pe mai multe site-uri cu trafic mediu sau mare platite de Pro TV sa distribuie bannere iritante si insistente, sa nu devina o manie mediatica in incercarea disperata a unora de a face bani. Adica anumiti furnizori de telecomunicatii sa nu isi oblige intr-un fel clientii, prin abonamentele de Internet, sa plateasca suplimentar pentru asa zisele beneficii de streaming oferite de voyo.ro De cealalta parte, victima atacurilor, vplay.ro nu sta foarte bine. Aici ma refer la faptul ca in urma cu 3-4 ani, cand s-a lansat site-ul, era ceva anonim, de care nimeni nu auzise. Site-ul promitea, era la inceput, avea sute de seriale online la o calitate video foarte buna iar vizionarea era gratuita. M-am implicat in proiectul celor de la Vplay, dupa ce l-am intalnit pe Laurentiu, aka Laur, un moderator, pusti ca si mine, dar foarte nepasator si indolent, care mi-a zis care e treaba si care sunt intentiile pe viitor. Am inceput sa spamez lumea cu e-mailuri, sa dau massuri pe messenger, sa intru pe canale IRC ca sa ii disper pe cei de acolo cu mesaje private in care faceam publicitate site-ului si sa obtin in felul acesta, vizitatori. Pe masura ce site-ul avansa si se bucura de trafic, rechinii cu interese, care conduceau din umbra, au decis sa limiteze vizitele anonime si sa impuna inregistrarile printr-un cont. Apoi au ales sa faca distinctia intre un client cu statut normal si unul VIP, cu privilegii si drepturi, care era dator, in mod optional, sa plateasca lunar 2, 3 sau 4 euro ca sa isi pastreze privilegiile. Am discutat cu Laur si i-am explicat ca nu imi plac schimbarile, dar mi-a replicat ca nu el face regulile. Apoi am incercat sa fac canal IRC pentru Vplay, forum, chat si grup Yahoo pentru a incerca sa extind popularitatea pe care o detinea deja site-ul, care de altfel era in crestere. Insa m-am lovit de nepasarea lui Laur, care nu mi-a acordat sprijinul total. Apoi, dupa 1 an de zile, au trecut iarasi la schimbari radicale, vazand ca lumea s-a plictisit sa mai intre pe Vplay din cauza obligativitatii paranoice si psihopate de a plati pentru a vedea mai multe seriale.
Atunci am luat o decizie pe care o regret astazi. Din banii proprii, adica ce am strans din alocatie si banii primiti de la bunici, am mers la un amic de-al meu, care mi-a facut un flyer pe calculator si am mers la un centru de imprimare specializat, unde am scos 3000 de flyere. Am cheltuit atunci vreo 6 milioane, 600 de lei vechi. Am impartit flyerele pe strada si am observat chiar a doua zi ca a dat roade. Site-ul avea un trafic progresiv uimitor. Din cauza mea Vplay.ro se bucura in momentul de fata de reputatia dobandita. Administratorii si proprietarii Vplay ar trebui sa imi pupe picioarele, sa aiba suficient de multa recunostinta, dar sunt oameni de nimic, care nu apreciaza munca altora. Ca dovada, nu mi-au dat nici macar un cont VIP, pentru ca oricum nu doream sa fac parte din staff, doar asa ca sa imi arate ca ma rasplatesc pentru efortul depus.

Un comentariu: