10 noiembrie 2012

Ieftin, mult si prost

Cam la asta se rezuma multi dintre romani. Am observat de foarte multe ori ca, atunci cand romanul merge la magazin, are tendinta sa cumpere ce e mai ieftin si mai slab din punct de vedere calitativ. Isi zice in sinea lui: "hai ca nu iau salamu asta ca e scump, da' iau 2 din astea mai ieftine, ca vad ca au promotie". Acum tind sa devin si eu ca Banciu, sa
critic chestia asta nasoala. Faptul ca multi au ca scuza saracia, asta nu imbunatateste cu nimic imaginea de ansamblu. Mai bine decat sa te duci sa cumpere un lucru ieftin si prost, mai strangi niste bani si ii pui langa cei pe care ii ai deja si te duci si cumperi ceva bun, care sa te faca sa nu iti para rau ca ai dat economiile de-o viata :)) . Plus ca noi romanii suntem innebuniti dupa reduceri, oferte, promotii si second-hand. Hai ma, da-o naibii de treaba, daca te bucuri ca ti-au redus cu 3 lei din pretul initial al unui produs, inseamna ca esti zgarcit, nu mai e vorba ca nu ai bani.
Fiecare vrea sa ajunga departe, gratis, daca se poate. Pai fara o baza, ceva care sa te sustina, nu prea ai cum. Romanu vrea o masina second hand sau un televizor, o masina de spalat, un aragaz sau un aspirator pe care sa il foloseasca 100 de ani fara sa se strice si care sa se mai pastreze in aceeasi stare inca 100 de ani. Pai atunci de ce l-ai mai cumparat, sa il tii de bibelou???!!!
Multi dintre noi nu facem diferenta intre ce e nou si ce e folosit, ce e copie si ce e original. Ma refer la aparatura electronica. Cumparam cat cuprinde, vedem ca scrie Sony, gata, asta e. Dar nu ne facem temele inainte de a pleca sa cumparam ceva. Ne ducem la raftul din magazin si ne uitam. Poate gasim ceva. Sunt unii care cumpara chiar daca nu au nevoie, mai mult decat e necesar. Aici fac referire la haine. Si barbatii, si femeile vor sa aiba o garderoba de indiviat, sa moara designerii de moda de invidie. Ca sa aratam ca ne place sa ne imbracam.
In special femeile sunt toata ziua la magazin. Sa isi cumpere imbracaminte, incaltaminte, truse de machiaj si produse pentru igiena intima. Acum, sa ma ierte Dumnezeu, da la cat cheltuim in 365 de zile, nu ne mai plangem ca o ducem greu cu banii si am vrea ca plictisitii aia din fruntea tarii sa ne dea mai mult. O ducem rau unii dintre noi, in timp ce altii nu se uita la bani. Au parfumuri cat salariul altora.
Adevarul e ca trebuie sa ne orientam si sa avem o disciplina, o mentalitate care sa ne spuna cat, ce, cum si mai ales sa facem raportul calitate-cantitate. Sa mai facem economie, lasand la o parte cheltuielile monstruoase si dezgustatoare cu week-end-urile, tigarile, alcoolul, intretinerea masinii. Adevarul e ca avem si fite.
Fiecare are stolul lui de pasarele.
Sa le mai lasam sa zboare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu