13 noiembrie 2012

Universul IT creat de Adobe

Adobe Inca de la infiintarea companiei, in 1982, Adobe dorea sa devina o companie de renume in domeniul software si sa fie numarul unu mondial in dezvoltarea aplicatiilor si interfetelor web, precum si a programelor centrate pe design si grafica sau prelucrarea imaginilor. Avea sa devina numarul unu, dar si
motiv de disputa, mai tarziu, intre gigantii producatori de electronice, Microsoft, Google, Apple, Samsung etc. De compania Adobe sunt legate doua softuri cunoscute astazi in intreaga lume, Flash Player, responsabil cu redarea continutului video si audio pe Internet, dar si Adobe Reader, arhicunoscutul cititor de carti si texte in format electronic PDF(Portable Document File), un tip de fisier creat special de Adobe, promovat si inregistrat sub marca proprie.
Ma intorc la capitolul Flash Player, dezvoltat la inceputul anilor '90 cu scopul de a aduce un plus si a face navigarea mai usoara, dandu-i acces utilizatorului la toate elementele animate dintr-o pagina web. Aplicatia Flash Player, precum si Adobe Reader sunt actualizate la noi versiuni chiar si in prezent. Adobe a fost si va fi controlata din umbra de influenta gigantului Microsoft, pentru a carui sistem de operare, Windows, continua sa creeze software. Tocmai de aceea, si aici pun punctul pe i, ne intoarcem in perioada moderna, atunci cand Google a dezvoltat propriul sistem de operare, numit Android, pe masura ce telefoanele mobile au facut un salt evolutiv urias, precum si faptul ca si-au facut aparitia tabletele pe piata dispozitivelor portabile. Google a incurajat si a oferit suport pentru ca Adobe sa isi introduca produsele pe dispozitivele cu sistem Android si aici ma refer in special la Flash Player. Dintr-o data, Adobe a anuntat ca nu va mai continua sa adauge noi versiune de flash pentru telefoane si tablete, o incercare timida a Microsoft de a face fata concurentei in plina expansiune. Ma intreb daca marii producatorii de tablete, in special, nu au de suferit de pe urma acestei lovituri de imagine data de Adobe sau mai bine zis, mutare de sah mat. Stau si ma gandesc acum, neavand alta solutie, ce compromis vor face cei de la Asus, Samsung, Allview, Lenovo, Sony, Evolio, Eboda, Serioux&Co. Ma gandesc ca vor suferi pe partea de marketing, productie, vanzari si, mai ales profit. Nimeni nu ar cumpara in acest moment o tableta fara suport pentru flash player, in conditiile in care vizionarea unui film online pe un ecran de 10 inchi este perfecta.
In schimb, Adobe vrea sa introduca HTML5, o noua schimbare, atitudine, inovatie, cum vreti sa-i spuneti, deoarece batranul flash era demodat, consuma multe resurse, era greoi. Un fel de masina din anii '50. Nu se stie daca Adobe va reusi sa dea lovitura sau sa regrete decizia luata. Vom vedea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu