04 august 2013

O noua platforma de afiliere

Sa presupunem, prin absurd, ca platforma de marketing afiliat 2parale ar disparea, sau pur si simplu am decide ca datorita termenilor si conditiilor de functionare stupide si deseori, iritante, ne-am orienta catre alte solutii de marketing afiliat. Asemenea solutii exista, din fericire.

Pentru cine nu stie despre ce discutam, marketing-ul afiliat este o unealta/un instrument de monetizare a site-ului/blogului/forumului personal, a profilului de Facebook, Twitter sau Google+. Persoana care vrea sa obtina profit de pe urma traficului din pagina web proprie se numeste afiliat, se inscrie in aceasta platforma de afiliere si promoveaza produsele unui advertiser(comerciant online) prin instrumente puse la dispozitie(bannere, link-uri text, feed-uri etc.) in schimbul unui comision. De ceva timp incoace, profitul realizat din afiliere s-a dovedit o chestie concreta, palpabila, eficienta, in conditiile in care toate celelalte metode de a face bani online sunt un esec lamentabil: sisteme piramidale gen MLM, piata de tranzactionare Forex, completarea sondajelor de opinie online in schimbul remuneratiei si celebrele metode PTC(plata contra click) unde te epuizezi si fizic si mental in incercarea de a strange o suma de bani foarte mica in comparatie cu timpul si resursele pierdute.
Acum sa nu credeti ca aceasta metoda de a strange niste banuti, marketing-ul afiliat, inseamna doar sa stai si sa iti cada banii din cer, deoarece lucrurile nu stau deloc asa. Trebuie sa depui un minim de efort pentru ca rezultatele sa apara. Fara munca intelectuala, nu se poate realiza mare lucru.


Castiga cu WIY


Iar uneltele cu care putem castiga bani provin din aceasta platforma de afiliere. Singura platforma de care stiam pana acum, disponibila atat in tara noastra, cat si in Bulgaria, se numeste 2parale, cred ca majoritatea celor care citesc aceste randuri au auzit sau macar au vazut undeva, pe vreun site anonim acest nume. Afacerea este structurata pe mai multe departamente si nivele, care respecta un regulament de ordine interioara, denumit generic "Termeni si conditii" pe care orice afiliat sau comerciant trebuie sa le respecte atunci cand decide sa intre in acest sistem.
Totul e bine si frumos pana aici, dar tocmai acei termeni si acele conditii ne dau noua batai de cap in 2parale. Aici ma refer strict din punct de vedere organizatoric, la modul in care sunt gestionati afiliatii, uneltele de promovare, comerciantii si relatia de tip triunghi dintre trei elemente cheie mentionate mai sus. In primul rand sunt foarte multi afiliati, o chestie care ma deprima, iar marea majoritate nu depun un efort pentru a intelege macar scopul acestui instrument de a face bani. O mare parte din asa zisii afiliati au site-uri imaginare, care nu exista in realitate, iar o mica parte au site-uri care nu le apartin. Exista un numar extrem de mic de persoane, comparativ cu numarul de inregistrati care promoveaza anumite produse sau servicii. Am uitat sa mentionez un lucru esential: nu exista un control sau o selectie riguroasa in ceea ce priveste acest fenomen, pe principiul: "cu cat mai multi, cu atat mai bine".
Un al doilea lucru care trebuie mentionat este relatia dintre platforma si comercianti, care, la fel ca si in cazul afiliatilor, sunt extrem de numerosi, sunt alesi la intamplare si nu sunt atent selectati pentru a face parte din platforma, iar comunicarea dintre sistem si distribuitorii de servicii este una aproape inexistenta. De cele mai multe ori, se ajunge la recuperarea datoriilor si la reprosuri din partea comerciantului catre managerii si administratorii platformei 2parale, deoarece intre promisiunea initiala si rezultatul final e o mare prapastie. In goana lor dupa bani, mi se pare ca cei care conduc tot acest haos nu fac decat sa puna presiuni pe umerii afiliatilor si culmea, sa le ingreuneze misiunea, in loc sa le-o faca mai usoara.
Legat de sistemul de plata, e un pic mai greoi, dar se efectueaza in cele din urma. 
Am spus cu cateva randuri mai sus ca exista o alternativa la aceasta platforma de afiliere 2parale si anume Web Is Yours, cu titlu sugestiv si prescurtat WIY. Ce mi-a placut si totodata, m-a impresionat la aceasta noua platforma este organizarea mai stricta, mai restransa si mai centrata catre raportul afiliat-advertiser.


WIY Comerciant


Din cate stiu eu, probabil platforma este una noua, dar ideea in sine este mult mai bine concretizata decat in cazul celor de la 2parale. Si aici ma refer la control total din partea afiliatului la campanii, dar si un control eficient si benefic din punct de vedere administrativ cu privire la accesul in platforma. Fiecare afiliat nou inregistrat este verificat cu atentie inainte de a i se aproba contul, spre deosebire de 2 parale, unde oamenii intra ca turmele de oi. Mai e un avantaj, faptul ca advertiserii(comerciantii) sunt mai putini, dar mai bine structurati pe nisele lor de activitate comerciala. Mai putini, dar mai calitativi, iar pe fiecare ii gasesti exact acolo unde le este locul, fara a mai fi nevoit sa apelezi la caseta de cautare.
Din punctul de vedere al monitorizarii profilului, securitatii si datelor personale, nu am nici o obiectie. Orice comunicare cu echipa administrativa se face tot prin intermediul platformei si primesti un raspuns in maxim 24 de ore.


WIY Afiliat


Chestia e ca cei de la Web Is Yours sunt mai profesionisti si inteleg mult mai bine conceptele de afiliat, vanzare, comision, advertiser, lead, click, conversie precum si numeroasele legaturi intre aceste notiuni, ceea ce ii face sa le fie un pic superiori rivalilor de la 2parale. De fapt nici nu cred ca platforma WIY se vrea a fi un competitor direct al celor de la 2parale, in conditiile in care concurenta nu este benefica in segmentul de afaceri din domeniul marketing-ului. Tot ceea ce trebuie sa se respecte este cererea-oferta si relatia stransa pe care o are clientul cu vanzatorul, prin intermediul comisionarului, care devine un fel de punte de legatura.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu